The history of Grudziądz Brewery dates back to 1850, when it was founded in the Fijewo manor. In 1851, it came into the hands of the Chales de Beaullieu family and became a part of the Kunterstein property.
The plant was expanded and modernised in 1876, as the production grew into industrial scale. Since then, the Brewery existed under the name of Kuntersztyn Brewery and existed until the Second World War.
In 1960, it became a part of the Bydgoszcz Breweries. Unfortunately, the brewery was closed in 2001.
After several years of absence, Browar Grudziądz enter on the local market and it started in RAD Hotel – Restaurant in Grudziądz. For this occasion, the Amber Hall was transformed into a cosy room with a scent of freshly brewed beer.
Our Beers.
Nadwiślańskie

Miodem płynące
Kilkaset lat temu głównym szlakiem handlowym dla Grudziądza była Wisła. Kupcy gromadzili się na Błoniach Nadwiślańskich oczekując upragnionego towaru. Wśród nich były także mieszczanki. Kobiety przychodziły wypatrywać barek z miodem, aby móc zmieszać go z piwem. Sądzono bowiem, że gorycz piękności szkodzi, a miód życie osłodzi.
Read more >Specyfikacja
Piwo dolnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane o miedzianej barwie. Połączenie piwa marcowego – złożonego słodowego smaku z naturalnym miodem gryczanym. Wyrazista słodycz miodu i gładkość powodują wysoką pijalność.
Data >Ekstrakt | 12,5 % |
---|---|
Alkohol | 4,9 % |
Zasyp | słód pilzneński, słód wiedeński, monachijski, karmelowy, melanoidowy |
Drożdże | dolnej fermentacji |
Chmiel | Saaz i Hallertau Tradition |
Zacieranie | dekokcyjne-dwuwarowe |
RAFTER – wheat beer

A rafter, starting his annual rafting of goods to Gdańsk, dreamed about one thing – to arrive in Grudziądz as soon as possible. He not only wanted to see the Grudziądz granaries, but, above all, to drink wheat beer which was deemed as the best in entire Royal Prussia. The secret?
High quality wheat from nearby fields and the knowledge and experience of local maltsters and brewers.
Specification
Data >Extract | 12 % |
---|---|
Alcohol | 4,7 % |
Ingredients | water, barley malt, wheat malt, yeast |
KLIMEK – Pilsener

In the 19th century, a Brewer from Pilzen, travelling through Pomerania, arrived in Grudziądz. Fascinated with its history and architecture, he decided to stay longer. Every morning, he climber the Klimek tower in order to admire the city panorama and look at the breweries. Wanting to pay a tribute to the dwellers, he brewed what he could brew best – Czech pils. Klimek Pilsener – best Pilsener in town.
Read more >Specification
Data >Extract | 12,1 % |
---|---|
Alcohol | 4,8 % |
Ingredients | water, barley malt, hop, yeast |
Rudnickie

Rudnikowe love
Zawsze uważałam ze to miejsce jest wyjątkowe. Plaża, słońce… I wreszcie on. Tajemniczy, skryty, jakby chciał coś ukryć przed całym światem. Tego dnia popisywał się na pomoście skacząc do wody. Byłam zachwycona i cierpliwa, mimo że mój kapelusz prawie porwał wiatr. Okazało się, że Jego sekret tkwi w pasji, której rezultaty masz szansę spróbować. Zakochaj się w Rudnickim!
Read more >Specyfikacja
Piwo w stylu Helles, dolnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane o jasnej barwie. W aromacie dominują nuty zbożowo-słodkie. Niska goryczka sprawia, że piwo to staje się lekkie i przyjemne w odbiorze.
Data >Ekstrakt | 12 % |
---|---|
Alkohol | 4,7 % |
Zasyp | słód pilzneński i słód karmelowy |
Drożdże | dolnej fermentacji |
Chmiel | Saaz |
Zacieranie | dekokcyjne-dwuwarowe |
Ułańskie

Ułańska siła
Niespełna 100 lat temu marzeniem każdego mężczyzny było sprawdzenie swoich sił w szkole kawalerii. Oprócz nauki władania bronią oraz jazdy konnej, ćwiczono także charakter. Odwaga, spryt, męstwo, siła, honor to cnoty prawdziwego ułana. Jego wyjątkowość tkwi w dążeniu do perfekcji. My także dążymy do perfekcji. Marcowe – poczuj ułańską siłę.
Read more >Specyfikacja
Piwo w stylu Marcowe, dolnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane o ciemnozłotej barwie. Bogaty aromat słodów – wiedeńskiego i monachijskiego. W smaku wyczuwalna szlachetna słodowość kontrowana umiarkowaną goryczką.
Data >Ekstrakt | 12,5 % |
---|---|
Alkohol | 4,9 % |
Zasyp | słód pilzneński, słód wiedeński, monachijski, karmelowy, melanoidowy |
Drożdże | dolnej fermentacji |
Chmiel | Saaz i Hallertau Tradition |
Zacieranie | dekokcyjne-dwuwarowe |